Newsletter online - Compania Liviu Rebreanu
STAGIUNEA 61 (2022/2023)
FEBRUARY 2023
 
Vi se pregăteşte ceva: O îmbrăţişare insuportabil de lungă

Reputatul regizor Theodor-Cristian Popescu revina la Compania „Liviu Rebreanu“ cu o propunere incitantă, pe textul celebrului dramaturg contemporan Ivan Vârâpaev: O îmbrăţişare insuportabil de lungă.

Din distribuţie fac parte binecunoscuţii actori Steliana BĂLĂCIANU, Laura MIHALACHE, Theo MARTON, cărora li se alătură foarte tânărul şi promiţătorul Alex STOICESCU, a cărui interpretare din spectacolul Ierbar (r. Radu Afrim) i-a atras numeroase aprecieri pozitive.

Regia artistică îi aparţine lui Theodor-Cristian POPESCU, scenografia va fi realizată de Velica PANDURU, ilustraţia muzicală va fi compusă de Andrei RAICU, lighting design-ul va fi conceput de Cristian NICULESCU, asistentă de regie va fi Delia NECULAU, sufleur va fi Laura MOLDOVAN, iar regia tehnică va fi asigurată de Stelian CHIŢACU.

Traducerea piesei din rusă a fost realizată de Raluca Rădulescu.

Premiera preconizată a spectacolului va avea loc vineri, 7 aprilie, de la ora 19.30, la Sala Mică.

Vi se pregăteşte ceva: O îmbrăţişare insuportabil de lungă
Prima reprezentaţie a unui spectacol ieşit din comun: Iepure alb, iepure roşu de Nassim Soleimanpour

Veţi participa? Veţi fi manipulaţi? Veţi asculta? Veţi asculta cu adevărat? Fără repetiţii prealabile, fără regie, cu un actor diferit la fiecare reprezentaţie şi o scenă pe care se află un text sigilat în plic, piesa renumită pe plan internaţional Iepure alb, iepure roşu a dramaturgului iranian Nassim Soleimanpour propune un experiment teatral îndrăzneţ şi, totodată, ne aminteşte de forţa transformatoare şi transgresivă a teatrului. Împiedicat de regimul de la Teheran să îşi părăsească Iranul natal, Soleimanpour a scris o piesă care a străbătut lumea în locul său. Publicul va însoţi fiecare nou interpret într-o călătorie în necunoscut, unde va descoperi ceva personal şi profund, va explora limitele libertăţii şi, în cele din urmă, zona în care teatrul îl poate duce.

După premiera din 2011, piesa a fost tradusă în peste 25 de limbi şi a fost jucată de peste 1000 de ori de unele dintre cele mai importante nume din teatru şi film, printre care actorii Whoopi Goldberg, Nathan Lane, John Hurt, Simon McBurney, Stephen Fry, Sinead Cusack, Marcus Brigstocke şi Ken Loach.

Spectacolul este produs de Aurora Nova.

NOTĂ: Reprezentanţii mass-media trebuie să ţină cont că dramaturgul este un cetăţean iranian. Piesa NU reprezintă o opinie politică şi nu trebuie prezentată ca atare. Aceasta funcţionează la un nivel mai profund, metaforic, şi evită în mod expres comentariul politic. Orice aluzie la faptul că piesa ar promova o atitudine anti-guvernamentală ar putea pune viaţa dramaturgului în pericol. Prin urmare, reprezentaţii mass-media sunt rugaţi să prezinte proiectul în termeni echilibraţi.

„Iepure alb, iepure roşu“ a fost produs iniţial de Teatrul Volcano în parteneriat cu Necessary Angel şi Wolfgang Hoffmann.

Dramaturgia îi aparţine lui Daniel Brooks şi Ross Manson.

Prima reprezentaţie îl va avea în distribuţie pe Cristian Iorga şi se va juca luni, 13 martie, de la ora 19.30, la Sala Mică.

Prima reprezentaţie a unui spectacol ieşit din comun: Iepure alb, iepure roşu de Nassim Soleimanpour
Kasimir şi Karoline, de Ziua Mondială a Teatrului

27 martie e zi de sărbătoare pentru toţi îndrăgostiţii de teatru. Ca să poată celebra Ziua Mondială a Teatrului direct la sursă, invităm publicul să se delecteze cu Kasimir şi Karoline, o romanţă comică de Ödön von Horváth, în regia lui László Bocsárdi de la ora 19.00, la Sala Mare.

Piesa scriitorului austro-ungar de limbă germană Ödön von Horváth are ca motto: „Și dragostea nu se va sfârși niciodată.“ Povestea lui Kasimir şi a Karolinei ne confirmă că dragostea nu se sfârşeşte, dar ne arată că aceasta poate suferi transformări şi poate lua noi direcţii.

Spectacolul ne provoacă să ne chestionăm propriile mecanisme şi limite ale ataşamentelor noastre, a iubirii presupus-necondiţionate şi a felului în care schimbarea de statut social poate altera sentimentele adevărate.

Relaţiile sentimentale dintre două persoane de sex opus sunt veritabile curse cu obstacole şi, deseori, cele mai dificile obstacole sunt reprezentate chiar de către presupuşii îndrăgostiţi.

Kasimir şi Karoline, de Ziua Mondială a Teatrului
Navigatorul revine la Sala Mare!

După o pauză îndelungată, producţia-reper a Companiei Liviu Rebreanu, care i-a adus lui Richard Balint Premiul UNITER pentru Cel mai bun rol secundar, Navigatorul de Conor McPherson, în regia lui Cristi Juncu, revine la Sala Mare cu aceeaşi intensitate, inteligenţă şi profunzime cu care şi-a cucerit publicul în stagiunile precedente.

Acţiunea e plasată în Baldoyle, o suburbie din Dublin, în Ajunul Crăciunului, şi îl are în centru pe James „Sharky“ Harkin, un alcoolic care locuieşte cu fratele său orb şi în vârstă – Richard Harkin. Pe măsură ce încearcă să stea departe de băutură pe perioada sărbătorilor, Sharky trebuie să îi ţină piept irascibilului Richard, dar şi propriei conştiinţe care îl bântuie, ameninţând să scoată la suprafaţă un secret întunecat.

Spectacolul conţine limbaj licenţios şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani!

Reprezentaţia va avea loc joi, 30 martie, de la ora 19.00.

Navigatorul revine la Sala Mare!
Creangă. Lecția râsului. Despre Jap-Jap/Poc-Poc

„După cum zice și Ion Creangă la final de spectacol, scopul poveștilor sale a fost râsul, dar râsul cu tâlc. Prin lentila paginilor sale, Creangă ne-a arătat lumea, cu bunele și relele ei, dar distrându-ne, cu un umor senin. Spectacolul Jap-Jap/Poc-Poc ne reamintește de Creangă și de opera sa, punând degetul, în spiritul său satiric, pe rănile societății de azi. E mai bine să vedem imperfecțiunea umană râzând, decât să nu o vedem deloc.”

Vă invităm să citiți articolul complet îl puteți citi pe stageblogul Companiei Liviu Rebreanu!

Creangă. Lecția râsului. Despre Jap-Jap/Poc-Poc
Craiova cu Inima la Târgu-Mureș

În parcursul încurcat al omenirii există unele momente care parcă schimbă totul. Ne dau peste cap. Pentru un timp suntem sub efectul lor imediat, blocați. Apoi ne obișnuim. Și apoi trece. Schimbarea este, într-adevăr, acolo undeva. Nu s-a pierdut cu totul. Numai că noi, oamenii, ne revenim. Uităm cu rapiditate. În fuga cotidianului și mintea noastră este grăbită. Se grăbește să uite, să treacă la următoarea amintire, la următoarea schimbare, la următorul pas.

Craiova cu Inima la Târgu-Mureș
 
Programul lunii
Războaiele bărbatului
Războaiele bărbatului
22 March (Wednesday)
19:30
Sala Mică
Tatăl meu, preotul
Tatăl meu, preotul
25 March (Saturday)
19:30
Sala Mică
Kasimir și Karoline
Kasimir și Karoline
27 March (Monday)
19:30
Sala Mare
Navigatorul
Navigatorul
30 March (Thursday)
19:00
Sala Mare
Constantin
Constantin
2 April (Sunday)
19:30
Sala Mică
Jocul de-a vacanța
Jocul de-a vacanța
5 April (Wednesday)
19:00
Sala Mare
Ierbar
Ierbar
13 April (Thursday)
19:00
Sala Mare
Soț de vânzare
Soț de vânzare
18 April (Tuesday)
19:30
Sala Mică
Campionatul de improvizație
Campionatul de improvizație
27 April (Thursday)
19:30
Sala Mică
Navigatorul
Navigatorul
28 April (Friday)
19:00
Sala Mare
Detectorul de minciuni
Detectorul de minciuni
29 April (Saturday)
19:30
Sala Mică
 
Sărbătoriții lunii
 
Bilete și abonamente

Biletele pot fi achiziţionate online pe site-ul www.teatrunational.biletmaster.ro. Biletele în format fizic vor putea fi cumpărate la Casieria de la Sala Mare a Teatrului, de luni până vineri, între orele 09.00 – 19.00. Biletele vor putea fi achiziţionate şi începând cu o oră înaintea reprezentaţiilor, la faţa locului.