Newsletter online - Compania Liviu Rebreanu
STAGIUNEA 60 (2021/2022)
IANUARIE 2021
 
ImpAct. Joc și Învățare

Final de proiect

450 de elevi, 15 clase și 6 licee: acesta este bilanţul proiectului ImpAct. Joc şi Învăţare. Dacă în proiectul precedent, ImpAct.Teatru pentru tineri, au fost implicați elevi din clasele IX-XI, de această dată proiectul s-a axat exclusiv pe elevii din clasele a XII-a. Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu”, Liceul Vocațional de Artă Târgu Mureș, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” şi Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” au fost instituţiile de învăţământ participante.

În ImpAct. Joc și Învățare, o echipă artistică a Teatrului Național Târgu-Mureş formată din actorii Rareș Budileanu, Alexandru Andrei Chiran, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Loredana Dascălu, Bianca Fărcaș, Costin Gavază, Andi Gherghe, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Nicu Mihoc, Ștefan Mura, Dana Pancu, Liviu Pancu, Dan Rădulescu și Alexandra Țifrea a intrat la orele de Limba şi literatura română și le-a transformat în adevărate ateliere de teatru. Folosind mijloace din artele spectacolului de teatru și tehnici specifice educației non-formale, s-a încercat o apropiere de teatru prin literatură a tinerilor și, totodată, s-a încercat prezentarea unei abordări neconvenționale a operelor literare.

Actorii au lucrat cu elevii pe texte precum: Ion de Liviu Rebreanu, Enigma Otiliei de George Călinescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu, Moromeții de Marin Preda şi Iona de Marin Sorescu.

Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Teatrului Național – Compania Liviu Rebreanu și pagina de Facebook a Asociației pentru teatru Liviu Rebreanu pentru a descoperi imagini și momente din întâlnirea actorilor cu elevii.

Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu-Mureș.

Producătorul proiectului a fost Asociația pentru teatru Liviu Rebreanu, în parteneriat cu Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu şi Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Sponsorii tradiţionali sunt AzoMureș şi Aquaserv.

 

ImpAct. Joc și Învățare
Maratonul Ro.Drama revine de Ziua Culturii Naţionale

După ediţia pilot din 2021, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Maratonul Ro.Drama revine cu o serie de spectacole lectură care își propune să urmărească cronologic istoria pieselor de teatru românești. Seria a ajuns la perioada comunistă, iar spectacolele lectură vor fi difuzate în live streaming timp de 24 de ore fără întrerupere în data de 15 ianuarie, în intervalul 00:00 – 24:00.

Formatul și abordarea conceptuală rămân aceleaşi: se găsesc la intersecția dintre spectacol lectură, podcast și teatru radiofonic, având în același timp o structură clară, dar și căutând o atmosferă propice spontaneității și o deschidere înspre dialogul autentic.

Astfel, sesiunea va consta în difuzarea live pe pagina de Facebook și pe site-ul Teatrului (www.teatrunational.ro), respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu a acestui maraton de spectacole lectură pregătit de trupa de actori ai Teatrului Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu împreună cu studenți ai Universităţii de Artă Târgu Mureș. Nu vor lipsi discuțiile despre temele majore ale textelor și ale contextului istoric în care acestea a fost scrise, discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație.

Dialog între generații

Dacă în ianuarie 2021 ne-am gândit la 3 „cupluri” de regizori reprezentativi, din generaţii diferite (Cristi Ban şi Alexandru Dabija, Leta Popescu şi László Bocsárdi, respectiv Adi Iclenzan şi Theodor Cristian Popescu), pentru ediția din ianuarie 2022 ne-am fixat atenția și asupra altor ramuri ale teatrului, care împărtășesc un nucleu comun în relația pe care o dezvoltă cu actul de creație.

Invitaţii întâlnirilor ediţiei din 2022 vor fi: Miruna Runcan și Raluca Blaga, Alina Nelega și Elise Wilk, respectiv Adi Iclenzan și Theodor Cristian Popescu.

Proiectul este realizat de Asociația pentru teatru Liviu Rebreanu în parteneriat cu Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu și este co-finanțat de Ministerul Culturii.

Maratonul Ro.Drama revine de Ziua Culturii Naţionale
 
Programul lunii
Kasimir și Karoline
Kasimir și Karoline
23 ianuarie (duminică)
17:00
Sala Mare
Trădare
Trădare
25 ianuarie (marți)
17:00
Sala Mare regim studio
Campionatul de improvizație
Campionatul de improvizație
26 ianuarie (miercuri)
18:30
Sala Mică
Detectorul de minciuni
Detectorul de minciuni
28 ianuarie (vineri)
18:30
Sala Mică
Tatăl meu, preotul
Tatăl meu, preotul
1 februarie (marți)
18:30
Sala Mică
Jocul de-a vacanța
Jocul de-a vacanța
10 februarie (joi)
18:00
Sala Mare
Întoarcerea
Întoarcerea
13 februarie (duminică)
18:30
Sala Mică
Niște fete
Niște fete
18 februarie (vineri)
18:30
Sala Mică
Ultima oră
Ultima oră
20 februarie (duminică)
18:00
Sala Mare
Villa Dolorosa
Villa Dolorosa
22 februarie (marți)
18:00
Sala Mare
Campionatul de improvizație
Campionatul de improvizație
23 februarie (miercuri)
18:30
Sala Mică
Soț de vânzare
Soț de vânzare
25 februarie (vineri)
18:30
Sala Mică
Lucruri nespuse
Lucruri nespuse
26 februarie (sâmbătă)
18:00
Sala Mare
Detectorul de minciuni
Detectorul de minciuni
27 februarie (duminică)
18:30
Sala Mică
 
Sarbatoritii lunii
 
Bilete si abonamente

Biletele pot fi achiziţionate online pe site-ul www.teatrunational.biletmaster.ro. Biletele în format fizic vor putea fi cumpărate la Casieria de la Sala Mare a Teatrului, de luni până vineri, între orele 12.00 – 18.00. Biletele vor putea fi achiziţionate şi începând cu o oră înaintea reprezentaţiilor, la faţa locului.