A RETROMADÁR… A 30. ORSZÁGOS SZÍNHÁZI FESZTIVÁL ONLINE MŰSORÁN

Idén november 22-29. között kerül megrendezésre a bukaresti Országos Színházi Fesztivál (FNT), amely FNT30/FNT MÁSKÉPP (FNT30/FNT ALTFEL) címen a változás jegyében, a múlt és jelen párbeszédére építve zajlik, és kizárólag multimédiás eszközökön keresztül közvetíti művészi programjait. A fesztivál válogatói szerint a FNT idei kiadása az Országos Színházi Fesztivál múltjának lelkes, de egyben őszinte “újraélesztése”, nosztalgiával nyúl vissza a múlthoz, ugyanakkor megpróbál konkrét válaszokat megfogalmazni a föltett kérdésre: milyen volt a fesztivál egykor, és milyenné vált mára?

A fesztivál előadásait tizenkét programpontba csoportosították. A FNeuitareT címet viselő program olyan előadásokat foglal magába, amelyek nagy hatással voltak a romániai színjátszás alakulására az elmúlt évtizedekben, köztük a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című produkcióját. Radu Afrim nagysikerű rendezése nosztalgiával és iróniával idézi meg a 70-es évek Romániáját, az emlékezés által a jelenbe nyúló szocializmusbeli életet.

A produkciót 2020. november 28-án este 19 órától ingyenesen közvetíti a fesztivál a saját honlapján, és angol, valamint román felirattal 48 órán át lesz elérhető:
https://fnt.ro/2020/pasarea-retro-se-loveste-de-bloc-si-cade-pe-asfaltul-fierbinte-de-radu-afrim/