Dacă suntem întrebaţi… azi e Ziua Teatrului românesc la Târgu Mureş

Sunt date care marchează momente istorice în evoluţia unor fenomene, instituţii şi destine. Data de 10 noiembrie 1962 va rămâne în posteritate ca ziua în care a avut loc premiera primului spectacol de teatru în limba română la Târgu Mureş, marcând astfel prima cădere a cortinei la Teatrul de Stat Târgu-Mureş (pe scena Palatului Culturii, sediul de atunci al instituţiei).

Premiera spectacolului „Dacă vei fi întrebat“ de Dorel Dorian, în direcţia de scenă a lui Mihai Raicu şi beneficiind de scenografia lui Ervin Kuttler, s-a bucurat de succes şi a consfinţit un debut artistic care avea să se constituie într-o tradiţie din ce în ce mai prestigioasă atât pe plan local, cât şi pe plan naţional. La eveniment au participat numeroase personalităţi ale vieţii teatrale de la Bucureşti şi nu numai, printre care Radu Beligan şi György Kovács.

Din distribuţia spectacolului au făcut parte actorii (în mare parte proaspăt absolvenţi) EUGEN MERCUS (Barbu Dragomir), MINODORA CONDUR, ELISABETA DAICU (Cernica Rareş), VALENTINO DAIN (Marin Străuţ), MIHAI GINGULESCU (Traian Armaşu), NAE FLOCA-ACILENI (Veniamin Roznovanu), LIVIA DUMA-BABA (Tilde), BARBU BARANGA (Mihai), ANCA ROŞU (Elena Herescu), AL. ANGHELESCU (Valeriu Enăchescu), VALENTINA IANCU (Bătrâna), VALERIU POPESCU (Panait Vancea), CONSTANTIN DIPLAN (Maiorul Walter), KINGA ILLYES (Janika), VASILE VASILIU (Moş Toader), ELISABETA DAICU, MINODORA CONDUR (Fira), MIHAI DOBRE şi ION CHIŢOIU (Ştefan). Regia tehnică a fost asigurată de Ion Nanu, iar sufleor a fost Ioana Floca.

Gazetarul Ion Chereji consemna în Steaua roşie nr. 273 din 17.11.1962: „Privit în ansamblu, spectacolul de deschidere al secţiei române, prin conturarea precisă a peisajului ideologic al textului dramatic a fost primit de către publicul spectator cu căldură, datorită reuşitei actului de creaţie artistică regizorală, cât şi a dăruirii entuziaste a colectivului de actori în actul lor de creaţie interpretativă. Un spectacol prevestitor de stagiune teatrală bună.“

La aproape şase decenii de la acel moment esenţial pentru teatrul mureşean încercăm să menţinem ştacheta ridicată şi să onorăm moştenirea pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri. Pentru comunitate şi pentru toţi cei care cred că teatrul ne face oameni mai buni.