Expoziţie omagială: Harag György – 95

Pe data de 4 iunie 1925 s-a născut la Marghita György Harag, actor şi regizor cu un destin ieşit din comun, marcat de dramatism şi de şansă în egală măsură.

În 1944 a fost deportat la Șimleul Silvaniei împreună cu părinții și frații săi László și Tamás. Din Șimleul Silvaniei a fost deportat la Auschwitz, mai apoi la Manthausen și de acolo în Elbenesse. Și-a văzut familia pentru ultima oară în poarta taberei de concentrare. A fost singurul supraviețuitor dintr-un număr de 1500 de persoane deportate. Va ajunge apoi student al Academiei de Muzică şi Artă din Cluj Napoca, unde îl va avea profesor, printre alţii, pe Tompa Miklós. A colaborat cu numeroase teatre din ţară şi din străinătate, iar de Teatrul Naţional Târgu-Mureş îl leagă mai multe perioade fructuoase precum: 1960-1962, 1963-1975, 1970-1974 (interval în care a fost directorul artistic adjunct al Teatrului), dar şi anul 1985, când s-a întors ca să regizeze „Livada de vișini“ de A.P. Cehov, a cărei premieră a avut loc pe data de 2 iunie. Harag György s-a stins din viaţă la 10 iulie 1985, fiind înmormântat la Cimitirul Evreiesc din Târgu-Mureş.

În acest an, pe data de 4 iunie, marele om de teatru ar fi împlinit 95 de ani. În semn de preţuire pentru activitatea sa prodigioasă, Teatrul Naţional Târgu-Mureş vernisează joi, 4 iunie, la ora 18.00, în foaierul Sălii Mari, o expoziţie omagială bilingvă care va cuprinde poze din spectacolele sale, cu accent pe „Livada de vişini“ şi „Szerelem“, poze de la repetiții și spectacole, caiete program, afișe, elemente de decor și costume ş.a. Expoziţia va putea fi vizitată de vineri, 5 iunie, până duminică, 7 iunie, între orele 10.00 şi 13.00.

Respectarea normelor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt obligatorii (măsurarea temperaturii, menținerea distanței de 2 m, purtarea măștii, asigurarea soluțiilor dezinfectante) şi, în vederea evitării congestiei, numărul persoanelor care intră simultan la expoziţie va fi limitat la 8. Toţi cei interesaţi să viziteze expoziţia sunt rugaţi să completeze următorul formular online: https://forms.gle/GmzL8Wn2jyS2986t8. Aceştia vor avea prioritate la intrarea la expoziţie.

Vă aşteptăm cu drag să onoraţi alături de noi memoria şi activitatea lui Harag György.