Final de stagiune

„Aş vrea să vă vorbesc un pic despre vis. Nimeni nu vorbeşte în teatrul românesc despre vis. Vorbim doar chestiuni administrative, când rolul nostru este să facem spectacole de teatru. Visul fiecăruia dintre noi, cred cu tărie asta, o practic de foarte mult timp, este că noi contăm. Dacă fiecare dintre noi crede că suntem cea mai bună trupă din România, şi o spun cu toată încrederea, atunci aşa va fi“, a fost de părere Nicu Mihoc, Director artistic al Teatrului Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ cu prilejul discursului susţinut la întâlnirea de închidere a stagiunii 2020-2021.

Deşi pandemia a blocat în mare parte activitatea culturală din ţară, Teatrul Naţional Târgu-Mureş a căutat mereu (şi a găsit) variante de a produce şi de a juca spectacole în condiţii de siguranţă, păstrând un nivel de exigenţă ridicat. Astfel, la finele anului 2020, au avut loc premiere în regim live streaming ale spectacolelor „Villa Dolorosa“ de Rebekka Kricheldorf, regia Theodor-Cristian Popescu (producţie nominalizată la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol), „Nişte fete“ de Neil LaBute, regia Laura Moldovan, şi „Hoţii“ de Conor McPherson, regia Cristi Juncu.
Anul 2021 a adus o scădere a incidenţei de infectare şi, implicit, o relaxare a restricţiilor impuse de către autorităţi. Au fost astfel reluate spectacolele cu public şi au urmat premierele spectacolelor „Kasimir şi Karoline“ de Ödön von Horváth, regia László Bocsárdi, „Dostoievski-Trip“ de Vladimir Sorokin, regia Horaţiu Mihaiu şi „Întoarcerea“ de Laurenţiu Blaga, regia Adi Iclenzan.

Dacă mediul online a fost principalul canal de comunicare, dar şi mediul prin care evenimentele culturale au ajuns la public, acesta s-a dovedit un canal eficient şi pentru proiectul „Ro.Drama. Piese de teatru româneşti, de la începuturi până în prezent“, curatoriat şi coordonat de regizorul Adi Iclenzan. Proiectul a debutat la începutul lunii noiembrie 2020 şi, o dată la două săptămâni, în zilele de luni, şi-a propus să urmărească cronologic istoria piseselor de teatru românești. Formatul și abordarea conceptuală se găsesc la intersecția dintre spectacol lectură, podcast și teatru radiofonic, având în același timp o structură clară, dar și căutând o atmosferă deschisă spontaneității și o deschidere înspre dialog autentic. Proiectul a fost realizat de către Asociaţia pentru Teatru Liviu Rebreanu, în parteneriat cu Teatrul Naţional Târgu-Mureş, şi a culminat de Ziua Culturii Naţionale cu un Maraton de 24 de ore în cadrul căruia au fost prezentate şapte piese.

Cum teatrul are o funcţie socială puternică, prin implicarea sa în viaţa comunităţii pe care o deserveşte, proiectul Teatru la tine în şcoală, realizat de către Asociaţia pentru Teatru Liviu Rebreanu împreună cu Teatrul Naţional Târgu-Mureş, a propus o serie de activități menite să apropie și să îmbunătăţească atitudinea adolescenților față de literatură și să-i familiarizeze cu tipul de lucru, atmosfera și noțiunile specifice teatrului. Astfel, elevi din ani terminali de la cinci licee din Târgu-Mureş s-au întâlnit în cadrul orelor de literatură română cu actori ai Companiei „Liviu Rebreanu“ şi au dobândit o altă perspectivă faţă de operele literare studiate pentru examenul de Bacalaureat.

Finalul de stagiune a adus publicului o surpriză inedită: proiectul Teatru popular modern, iniţiat de către Asociaţia pentru Teatru Liviu Rebreanu, împreună cu Teatrul Naţional Târgu-Mureş, în cadrul căruia a fost prezentat spectacolul „Trei Titanici mici“, cuprinzând trei interpretări ale povestirii „Titanicul“ de Florin Lăzărescu, utilizând trei limbaje populare diferite: sketch, spectaculos și hip-hop.
Spectacolul s-a jucat în aer liber atât în Cetatea Medievală, cât şi pe strada George Enescu, în cadrul Nopţii Muzeelor 2021, atrăgând un public divers, deschis şi entuziast, iar odată cu debutul stagiunii 2021-2022, tripticul „Trei Titanici mici“ va fi reluat.

Chiar dacă majoritatea festivalurilor de profil s-au desfăşurat online în ultimul an, în septembrie 2020 la Timişoara a avut loc Festivalului FEST-FDR S.O.S. 2020, unde a fost prezentat şi spectacolul „Constantin“ de Alexandru Popa, în regia lui Tudor Lucanu.
Prezenţa online poate sprijini un spectacol să ajungă în toate colţurile lumii şi asta s-a întâmplat şi în cadrul seriei RCI Digital Stage coordonate de ICR New York. Spectacolul „Tatăl meu, preotul“ de Daniel Sandu, regia Leta Popescu, a fost difuzat online pe paginile de Facebook şi YouTube ale Institutului Cultural Român din New York în luna mai, urmând ca în 14 iulie, de la ora 21.00 (ora locală a României), să fie difuzat pe aceleaşi canale spectacolul „Kasimir şi Karoline“ de Ödön von Horváth, în regia lui László Bocsárdi.

Toamna va aduce un repertoriu bogat, din care vor face parte spectacolele „Trădare“ de Harold Pinter, în regia lui Bobi Pricop şi „Lucruri pe care nu le-am spus niciodată“ de Maria Manolescu şi Leta Popescu, în regia Letei Popescu. Vor urma şi alte propuneri teatrale interesante şi reluări ale unor producţii din stagiunile trecute care, din motive obiective, nu au putut fi reprezentate în ultimul an. Sperăm ca timpul să fie generos cu noi. Iar noi vom fi la fel de generoşi ca şi până acum cu spectatorii. Le mulţumim că au fost mereu alături de Teatrul Naţional Târgu-Mureş, fiindcă sunt raţiunea noastră de a exista şi de a ne desfăşura activitatea.

Vă dorim tuturor o vacanţă plăcută, reconfortantă şi liniştită!