INTERVIU cu Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza

Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza, este o personalitate complexă şi polivalentă. Familia Sturdza, din care face parte prințul Dimitrie Sturdza, este atestată documentar din secolul al XV-lea, în Moldova, și a fost înnobilată în secolul al XVII-lea în Transilvania. Prinţul Dimitrie Sturdza a fost botezat de regina Elena și de fiul acesteia, Mihai. A făcut școala primară la București, însă după abdicarea regelui, familia sa a părăsit țara, stabilindu-se inițial în Norvegia, apoi în Elveția. În Elveția a studiat fizica atomică la Politehnica din Lausanne. În aceeași perioadă a devenit jucător de tenis şi a câștigat de aproximativ 30 de ori campionatul Elveției evoluând și în circuitul internațional, alături de Ilie Năstase şi Ion Țiriac.
Prinţul Dimitrie Sturdza este, de asemenea, un vânător pasionat, un filantrop dedicat (a sprijinit-o substanţial pe Simona Halep la începutul carierei sale profesioniste) şi fondatorul firmei elveţiene de cosmetice Déesse. Pasiunea pentru parfumuri s-a concretizat recent într-o nouă iniţiativă care are toate premisele să îşi asigure o clientelă exigentă, sofisticată şi plină de personalitate.

Gama de parfumuri ds8 luxury essence va fi prezentată spectatorilor Teatrului Naţional Târgu-Mureş sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 18.00, în foaier, în deschiderea premierei spectacolului „Unchiul Vania“ de A.P. Cehov, în regia lui Sorin Militaru. Evenimentul va fi onorat cu prezenţa de către nimeni altul decât Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza. În anticiparea acestui moment excepţional, Alteţa Sa a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu.

Am fi curioşi să aflăm care a fost relaţia Alteţei Voastre cu teatrul, în general. Ne puteţi povesti o amintire de suflet legată de teatru?

Principele Dimitrie Sturdza: Când eram tânăr şi eram refugiat în Franţa, am văzut un spectacol cu Elvira Popescu la Paris. Mi-a plăcut foarte mult. Părinții ne duceau destul de des la teatru, era important ca în afara sportului pe care-l practicam să avem și o activitate intelectuală.

Vă împărţiţi viaţa între Elveţia şi România, prin urmare aţi dobândit şi o perspectivă obiectivă asupra imaginii României în străinătate. Dincolo de incontestabilele succese pe plan sportiv cu care ne mândrim, ce părere aveţi despre imaginea pe care ne-am creat-o din punct de vedere cultural şi artistic? Poate fi considerat teatrul, de pildă, o carte de vizită onorabilă pentru România?

Principele Dimitrie Sturdza: Atât pe plan cultural cât și pe plan sportiv avem o imagine foarte bună. De exemplu, doamna Maia Morgenstern este o actriță foarte cunoscută în străinătate.

Cum priviţi rolul pe care îl are, precum şi influenţa pe care o poate exercita într-o comunitate multietnică, un teatru care îşi desfăşoară activitatea atât în limba română, cât şi în limba maghiară?

Principele Dimitrie Sturdza: Teatrul care desfășoară o activitate atât în limba română, cât și în limba maghiară poate fi un exemplu pentru coabitarea pașnică și amicală între etnii.

Sunteţi un reprezentant de succes al industriei cosmetice şi tocmai lansaţi o gamă specială de parfumuri, intitulată ds8 luxury essence. Care este pentru Dumneavoastră definiţia parfumului perfect?

Principele Dimitrie Sturdza: Fiecare persoană are preferința sa în materie de parfumuri, de aceea există sute de parfumuri cunoscute și de succes. Nu există nici un parfum perfect. Perfect este ceea ce îi place fiecăruia în parte.

Ce tip sau tipuri de parfum aţi recomanda domnilor şi doamnelor atunci când merg la teatru? Care dintre parfumurile Dumneavoastră s-ar asocia cel mai bine atmosferei de la Teatrul Naţional Târgu-Mureş?

Principele Dimitrie Sturdza: Nu se poate recomanda nici un parfum, fiecare persoană ar trebui să încerce și să-și aleagă parfumul cel mai potrivit.

A consemnat Andrei Vornicu