INTERVIU: Zeno Apostolache-Kiss ne va face cunoştinţă cu „Pisici, oameni și alte animale“

Cei care iubesc animalele în general, pisicile în mod particular şi teatrul efervescent în ansamblu au tot atâtea motive să nu rateze spectacolul aflat în pregătire la Sala Mare: muzicianul Zeno Apostolache-Kiss, cel care de 15 ani dă ritmul celebrului Campionat de improvizaţie, vă propune musicalul „Pisici, oameni și alte animale“ de Andreea Radu, având în distribuţie majoritatea actorilor Companiei „Liviu Rebreanu“ şi o echipă talentată de instrumentişti.
Premiera va avea loc sâmbătă, 16 martie, de la ora 19.00, iar următoarea reprezentaţie va avea loc duminică, 17 martie, la aceeaşi oră.

Aşteptarea a luat sfârşit: se apropie premiera unui nou spectacol pentru toate vârstele la Sala Mare! Ai emoţii vizavi de reacţia copiilor? Cât de exigenţi sunt cei mici cu un asemenea gen de spectacol?
Zeno Apostolache-Kiss: Publicul cel mai critic, onest, pur și fără rețineri în a-și exprima sentimentele dacă le place sau nu un spectacol sau momente din spectacol este publicul mic. Fiind în triplă postură în „Pisici, oameni și alte animale“, bineînțeles că am mari emoții, dar sper să fie pe placul tuturor acest spectacol cu orchestră live, cu multă mișcare, pictură pe față ademenitoare, costume pline de culoare, cu un decor contemporan și, cel mai important, energia pozitivă abundentă a actorilor din distribuție, fără de care nu se putea realiza acest musical.

Care ar fi, în ordine aleatorie, cele mai importante trei motive pentru care ai vrut să vezi această piesă pusă în scenă?
Z.A-K.: Primul motiv: pe vremea când stăteam la țară aveam 3 căței, 3 pisici și alte animale (rozătoare, arici și tot ce se găsește într-o curte) și comunicând cu ei și ei cu mine (fiecare în limbajul lui) mi-a venit ideea de a face un spectacol cu animale. Am luat legătura cu vecina mea de atunci, Andreea Radu, și uite că a apărut piesa. Motivul 2: orice familie are nevoie de un animal de companie pentru a beneficia de iubire necondiționată și orice animal are nevoie de o ființă umană ca să fie hrănit, plimbat, pieptănat, mângâiat, giugiulit etc. Motivul 3: muzica este limbajul comun al tuturor. Ne poate liniști atât pe noi, oamenii, cât și animalele în orice moment al vieții. Acest spectacol e un remediu natural, o energizare cu umor și multă muzică.

Cât de dificil a fost procesul de lucru la acest spectacol din triplă perspectivă: compozitor, interpret şi regizor?
Z.A-K.: În postura de regizor sunt la al doilea spectacol după „Păcală“, montat anul trecut la Teatrul pentru Copii şi Tineret Ariel, care se pare că a avut succes în rândul celor mici și nu numai, spectacolul fiind unul interactiv, cu muzică live, actori, păpuși și teatru de umbre. Muzica spectacolului am compus-o relativ repede cu scopul de a promova nuanțele jazzistice, a ritmurilor dinamice și precise, a complexității vocii umane în rândul tinerilor și de a-i educa pe cei mici în această atmosferă. Iar cei mari se vor regăsi și bucura, zic, de melodiile cu iz de hit. Îmi place mult să fiu în postura de interpret și îndrumător al orchestrei pisicilor de cartier  🙂 (Japonezu, n.r.).

Pe final, nu mă pot abţine să nu fac trimitere la titlu şi să te întreb pe şleau: ai pisici acasă? Dar alte animale?
Z.A-K.: Din păcate, nu mai am pisici și nici alte animale, dar am un fiu extraordinar de 1 anișor și un pic care, dacă va dori cândva vreun animal, nu voi ezita să adopt sau să salvez și să-i ofer un cămin. Atunci va învăța cel mic ce înseamnă responsabilitatea cu adevărat.

A consemnat Andrei Vornicu