KETTŐS ESEMÉNY

 

A TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT DÍJÁTADÓ GÁLÁJA ÉS A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 2021. június 12-én az elmúlt évad legkiemelkedőbb színészi teljesítményéért járó Bioeel-Kemény Díjat az eddigi hagyományoktól eltérően, a Marosvásárhelyen meghonosodó magyar nyelvű hivatásos színjátszás fontos helyszínén, a Marosvásárhelyi Várban adta át.

A színházalapítók egyike, báró Kemény János emlékére elnevezett díjat – ami a pénzjutalom mellett Gyarmathy János marosvásárhelyi szobrászművész kisplasztikájával jár – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Bioeel gyógyszergyártó cég anyagi támogatásával hozta létre. Az idén hatodik alkalommal átadott díjat Henn János színművész kapta.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház fennállásának 75. évfordulója alkalmából az intézmény létrehozta az Örökös Tagság kitüntetést, mely Delly Ferenc valamint Kőszegi Margit nevét viseli. 2021-től kezdődően a Tompa Miklós Társulat örökös tagokká avatja azokat az alkotókollégáit, akik kiemelkedő munkásságukkal több évtizeden keresztül hozzájárultak a marosvásárhelyi és összmagyar színjátszás fejlődéséhez, művészi megújulásához. A múlt és a jelen összekapcsolásaként első alkalommal a címet a társulat jelenlegi életében is fontos szerepet betöltő két kiemelkedő színművész, Biluska Annamária és Makra Lajos kapták.

Az ünnepi gálán föllépett a Tompa Miklós Társulat színészzenekara, valamint a marosvásárhelyi Művészeti Líceum vonósnégyese. Zenei vezető: Apostolache Kiss Zénó.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház idén is csatlakozott a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA rendezvénysorozathoz, mely alkalomból a Tompa Miklós Társulat a PACSIRTASZÓ című zenés gyerekműsorral valamint kulisszajárással várta az érdeklődőket szintén június 12-én, szombaton, az esemény színhelyéül szolgáló Marosvásárhelyi várban, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában. Az esemény a vártnál jóval nagyobb érdeklődésnek örvendett, a két helyszínen megközelítőleg 150-200 néző vett részt.