ONLINE NÉZHETŐK A RETROMADÁR-ELŐADÁSAINK 

 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata ismét Radu Afrim nagysikerű rendezéseit közvetíti online a Biletmaster platformján. Ezúttal rendkívüli módon, egymás után lesz látható a 2016-ban bemutatott Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan, valamint a 2021 januárjában színre vitt Grand Hotel Retromadár előadás. Az egymással párbeszédbe lépő produkciókban a 70-es évek tömbháza így szó szerint egyik napról a másikra változik napjaink szállójává, szemünk előtt cserélődnek ki lakói, alakul át benne és körülötte a világ.  A Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan előadást április 27-én, kedden 19 órától,  A Grand Hotel Retromadár című produkciót pedig április 28-án, szerdán 19 órától közvetíti a Társulat (romániai idő szerint).

 

RETROMADÁR BLOKKNAK CSAPÓDIK, ÉS FORRÓ ASZFALTRA ZUHAN ⑭

Írta és rendezte: Radu Afrim

Április 27-én, kedden 19:00 órától

 

Ma már retro mindaz, amit valamikor a ’70-es években az emberek mindennapi valóságként éltek meg tömbházlakásaikban, a múlt rendszer emblematikus és a mai napig álló vívmányaiban.

Egy tömbház, avagy blokk – lépcsőházaival, emeleteivel, lakrészeivel, a vékony falakkal, a szomszédokkal és a házkulcsot a nyakukban hordozó gyerekekkel – amolyan emberi hangyaboly sok egyéni sorssal. Persze ezek, a blokkba bezsúfolt életek nem zajlanak konfliktusmentesen…

Radu Afrim, a Tompa Miklós Társulat két nagysikerű produkcióját Az ördög próbáját (2013) és A nyugalmat (2014) jegyző rendező újabb előadáson dolgozik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar tagozatán.

A ’70-es évek Romániáját idéző előadás egy olyan korba repít (vissza), amikor az emberek abban a blokklakásban éltek, amit kiutaltak nekik, amikor a kazettofon szenzációszámba ment, az ökologikus és a depresszió pedig nem képezték a mindennapi szókincs részét.

 

GRAND HOTEL RETROMADÁR ⑯

Írta és rendezte: Radu Afrim

Április 28-án, szerdán 19:00 órától

 

2020-at írunk. Mioara, aki a 70-es években a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan tömbházában lakott, időközben felnőtt, írónő vált belőle és Belgiumban él. Hazatér szülővárosába, hogy megírja legújabb regényét, amely talán segít megszabadulnia az állandó múltba fordulástól. Talán.

A tömbházból mára hotel lett, a neve Grand Hotel Retromadár, tulajdonosai egy bizarr pár, Aladár, az egykori virágárus és romantikus felesége, Zita. A hotelt a rendszerváltás utáni társadalom különböző rétegeit képviselő karakterek népesítik be: a rendőr, a pszichológus, a zenész, az énekes, a takarítónő mellett megjelennek a perifériára szorult alakok is. Az előadás általuk jeleníti meg napjaink világát, annak dilemmáit és problémáit, és egyben a művészet szerepére is reflektál.

A korábbi előadáshoz hasonlóan a produkcióban ezúttal is ötvöződik a színpadi költészet, a humor és a társadalomkritika. A nézők által már ismert múlt találkozik a jelennel: előbbi itt már visszaemlékezés, utóbbi pedig az egykori álmok és tervek helyét vette át. De vajon milyenné vált a gyermekként remélt szabadság mára?

 

Az előadások élő közvetítésére jegyeket 29 lejért a https://teatrunational.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2400 oldalon vásárolhatnak az érdeklődők.

A néző a sikeres vásárlást követően az előadás linkjét e-mail üzenet formájában kapja meg a szolgáltatótól. Az előadásokat Romániából illetve külföldről, román felirattal követhetik az érdeklődők.

A színház a közönséget érintő mindennemű változásról online felületein is értesíti Nézőit. A színház tevékenységét érintő legfrissebb információk a színház Facebook valamint Instagram oldalán (www.facebook.com/tompamiklos; www.instagram.com/tompamiklostarsulat) is elérhetők.