RĂMAS BUN, VASILE CAZAN!

În dimineaţa zilei de 11 octombrie, cultura mureşeană a pierdut pe unul dintre cei mai pasionaţi, dedicaţi şi îndrăgiţi slujitori ai acesteia: dirijorul Vasile Cazan, director al Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş s-a dus să dirijeze corurile de îngeri. Personalitate complexă, mereu orientată spre ceilalţi şi atentă la aproapele său, Vasile Cazan a fost definit de acea deschidere transilvăneană către alteritate, interculturalitate şi egalitate între oameni, animată în acelaşi timp de valori umaniste europene.

Vasile Cazan s-a născut la Târgu-Mureş în anul 1952. Pregătirea muzicală şi-a început-o la vârsta de opt ani în oraşul natal studiind vioară, violă şi pian. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu. Ulterior s-a perfecţionat în arta dirijatului coral şi cu Maestrul Marin Constantin la Corul Madrigal din Bucureşti.

În vara anilor 1996, 1997 şi 1998 a participat la cursuri de perfecţionare dirijat orchestra la New York cu dirijorul şi profesorul László Halász de la Conservatorul Juilliard, fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini şi Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York, şi foarte mulţi ani prim dirijor şi director la New York City Opera.

Ca dirijor şi-a început activitatea la vârsta de 16 ani, lucrând cu multe ansambluri de muzică religioasă. Din anul 1990 este dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu-Mureş, la pupitrul căruia a susţinut foarte multe concerte a cappella şi a pus în repertoriul ansamblului un număr însemnat de lucrări vocal-simfonice şi de operă în concert, iar din toamna anului 1996 este şi secretarul muzical al acestei instituţii.

A intreprins turnee artistice în Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Franţa, Belgia, Danemarca, Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii. Din 1998 Vasile Cazan este directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş. Pentru contribuţia de excepţie în viaţa culturală mureşeană, naţională şi internaţională, în anul 2012 Prefectura Judeţului Mureş i-a acordat cea mai înaltă distincţie a judeţului, „Fibula de la Suseni“, iar în anul 2015 Primăria Municipiului Târgu Mureş i-a conferit distincţia „Pro Cultura“.

Colectivul Teatrului Naţional Târgu-Mureş transmite pe această cale condoleanţe familiei şi personalului Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş şi face o reverenţă memoriei maestrului Vasile Cazan, a cărui activitate şi personalitate generoasă ne-a îmbogăţit de-a lungul timpului pe toţi iubitorii de frumos din judeţul Mureş, şi nu numai.

Foto credit: Filamonica de Stat Târgu-Mureș.