ÚJABB DOSZTOJEVSZKIJ-MŰ A TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT MŰSORÁN

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának legújabb bemutatójára a Kisteremben kerül sor 2019. október 4-én, pénteken 19.30-tól. A Raszkolnyikov című előadást, Albu István rendezi, Fjodor Mihajlovics Dovsztojeszkij Bűn és bűnhődés című regénye alapján. Albu István korábbi rendezését, a Karamazovok című előadást hatodik évada láthatja a marosvásárhelyi közönség a Tompa Miklós Társulat műsorán.

Az emberéleteket veszélyeztető, végzetes ideológiák átitatta világunk megértéséhez egyre aktuálisabb segítséget nyújthat egy 19. század közepén élő, pétervári fiatalember története. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij halhatatlan klasszikusából, a Bűn és bűnhődésből készült jelen színházi adaptáció épp ezért a főhősnek, az eszméje vezérelte gyilkosnak, a meghasonlott Rogyion Romanovics Raszkolnyikovnak nem annyira a tettét, mint inkább annak regénybeli megítélését helyezi a fókuszba. A bűnös és/vagy áldozat kérdése helyett sokkal inkább a kinek van igaza? problematika mentén próbálja megfejteni az életkioltás vágyának eredőjét. A szereplők sorsán keresztül pedig annak a kérdésnek a határait is feszegeti, hogy vajon ember alkotta törvény, vagy isteni elrendeltetés hozhatja-e helyre az önmagát is megkérdőjelező ember életét? Létezik, létezhet-e feltámadás a bűnelkövetés után, új pályára lehet-e állítani egy olyasfajta kisiklott éltetet, amelyhez mind az elkövető, mind pedig a környezetében élők teljesen máshogy viszonyulnak?

Szereposztás:
Raszkolnyikov: Varga Balázs
Porfirij: Bíró József
Szonya: Kiss Bora

Dramaturg, fordító: Gyürky Katalin
Díszlettervező: Tenkei Tibor
Jelmeztervező: Szőke Zsuzsi
Koreográfus: Macaveiu Blanka
Zeneszerző: Bocsárdi Magor

A 14 éven felülieknek ajánlott előadás bemutatójára tehát október 4-én, pénteken este 19.30-tól kerül sor a Nemzeti Színház Kistermében. Érvényesek a Bernády György mecénásbérletek.

További előadásidőpontok: október 5, szombat 19.30-tól, valamint október 26, szombat 19.30-tól.
Jegyeket a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában: kedd-péntek 12.00-17.30 óra között (tel. 0372 951 251), a Színházban működő jegypénztárban: kedd-péntek 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával (tel. 0365 806 865) és a www.biletmaster.ro oldalon, lehet vásárolni.