Cea de-a șasea zi a evenimentului SPOT 60 ne aduce o nouă lectură Ro.Drama, disponibilă în timp real, on-line, pe canalul de YouTube al Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu și pe pagina de Facebook a acestuia.
Se va citi și de această dată un text care reprezintă pentru teatrul târgumureșean un punct important din istoria sa. Este vorba despre Eu când vreau să fluier, fluier, de Andreea Vălean.
Textul a fost montat de Cristian-Theodor Popescu, la Sala Mică a Teatrului Național, având premiera în data de 23 aprilie 1998. Scenograf a fost Marius Alexandru Dumitrescu, iar muzica a fost semnată de Ada Milea. Din distribuție au făcut parte actorii: Sorin Leoveanu, Delia Bălașa, Dan Rădulescu, Gabriel Dumitraș, Mirel Ovidiu Rusu și Ion Fiscuteanu. Pentru rolul interpretat, Nepotul, Dan Rădulescu a fost nominalizat la Premiul pentru debut, în cadrul Galei UNITER din 1999.
Lectura de astăzi este una specială, deoarece se reunește întreaga distribuție, alături de regizor, după 24 de ani de la premiera spectacolului. Pentru o bună parte dintre actori, acest text este direct conectat cu începutul drumului pe scenă, deci, cu siguranță, lecturarea lui acum, după atâta timp, va stârni amintiri frumoase. Din păcate, singurul din distribuție care nu mai este printre noi e domnul Ion Fiscuteanu, vocea Comandantului.
Lectura va fi însoțită de discuții despre text și despre spectacol. În 1998, montarea acestui text a reprezentat o premieră absolută. Textul a fost scris cu un an mai devreme, în 1997 și este chiar debutul autoarei. La momentul scrierii acestei piese de teatru, Andreea Vălean era încă studentă, dar pentru a doua oară, la regie. Studiase înainte sociologia. Piesa s-a bucurat de mare succes, reprezentând un punct relevant din dramaturgia națională a acelei perioade. Piesa de teatru a atras atenția fiind publicată în culegerea de texte a programului DramaFest, coordonat de Alina Nelega și desfășurat chiar la Târgu-Mureș. Prin urmare, începuturile acestui text sunt direct conectate cu teatrul târgumureșean.
Textul s-a dovedit a fi necesar perioadei în care a fost scris și montat, având mare succes la public. În Eu când vreau să fluier, fluier era tratată o problemă umană care îi preocupa atunci pe oameni, ceea ce îi atrăgea către teatru. La fiecare reprezentație, sala era plină. Spectacolul a călătorit pe la diverse festivaluri de prin țară, având, de asemenea, mare succes și fiind adesea premiat. S-a organizat atunci chiar și o reprezentație, urmată de discuții, la penitenciarul din Târgu-Mureș.
Lectura de astăzi reprezintă reluarea unui text și a unui moment de referință din cele șase decenii de teatru românesc la Târgu-Mureș. Spectacolul reprezintă dovada de curaj a unor artiști tineri, aflați la începutul drumului. Curajul a fost răsplătit din plin de aprecierea constantă primită din partea publicului și a criticilor Este vorba despre un spectacol care, conform celor scrise despre el la acea vreme, a onorat scopul teatrului de a-l pune pe spectator față în față cu ceea ce are el nevoie să vadă, cu ceea ce-l frământă și-i poate nu-i este la îndemână să înfrunte singur.
Vă așteptăm la ora 16.00, pe YouTube și pe Facebook, pentru a urmări livestreaming-ul.
Hai la teatru!
Sașa Pânzaru