Spot 60 Banner

StageSpotCast

2023 06. 02. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – Önmenedzselés, lokális szerepek, felelősség

Beszélgetésünkben reflektálunk arra, hogyan is lehet összeegyeztetni színházat, tanítást és kutatást, úgy hogy magunkra is maradjon időnk – spoiler: nehezen! Ez a hivatás roppant nehézségekkel jár és néha minden csak a tudatos önmenedzselésen, a szerencsén, vagy az ösztöneinken múlik.

2023 05. 26. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – Bocsárditól Csehovig és vissza Dobrovszki Dórával

A Nézőtéri Súgó 13. adásában végre sikerült leülnünk Dobrovszki Dóra pályakezdő alkotóval, a Meggyeskert rendezőjével. Három éve, az alapképzés után, nem lehetett ballagásuk a járvány miatt, most a mesteri befejezésével számos fiatal, frissen végzett színészünkkel együtt ünnepeltek. A kezdetek mellett, a Bocsárdi-osztályról, és karrierjének további lehetőségeiről beszélgettünk.

2023 05. 12. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – Iskola másként: titkok nyitja és személyes útkeresés a mai ifjúságnak

2023 05. 05. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – Az igazság gyertyái

A Bánya-trilógia szerzője, Székely Csaba, drámaíró és alkotótársa, Sebestyén Aba, rendező újra a Tompa Miklós Társulat színpadán.

Az igazság gyertyái című előadás novemberi bemutatójának alkalmából a Nézőtéri Súgó 11. műsorában visszaemlékszünk a két alkotó barátságának és munkásságának kezdeteire. Vendégeink a Székely–Sebestyén–Cári alkotói triumvirátus alakulásától a magyarországi turnékon át, egészen a 2018-as marosvásárhelyi Vitéz Mihály előadás bemutatóját övező feszültségekig vezetnek minket. Aztán most, hogy hogyan is merült fel a bözödújfalusi szombatosok története, és mióta készül Csaba erre a drámára, illetve mire számíthatunk a bemutatón, az mind kiderül a beszélgetésből.

2023 04. 28. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – 20 éves a Csűrszínház, Isten-Isten!

A Nézőtéri Súgó tizedik műsorának meghívottja Szélyes Ferenc színművész, a mikházai Csűrszínház alapítója.
Idén 70. életévét tölti, amelyből közel 25 évet színházunknál tudhat maga mögött. A Jászai- és Kovács-díja mellett pár éve vitézzé ütötték és idén, a Csűrszínház 20. évfordulójának évében gr. Bánffy Miklós-díjjal tüntette ki az EMKE. A közművelődés és színház kapcsolatáért végzett áldozatos munkájáról, annak kihívásairól és a hagyományőrzés nehézségeiről beszélgettünk. Persze, szóba került az is, miért tanácsolták el színésztanonci első éve után, ki mentette meg és, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodott e sok év alatt, mind erdélyi, mind magyarországi munkái során.
2023 04. 21. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – A színész lélektana valamennyire még ma is tabu

A frissen EMKE díjjal kitüntetett Varga Balázs színészkollégánkkal beszélgetünk a Nézőtéri Súgó e heti műsorában.

Mesél nekünk az írás, a versek, illetve a terápia fontosságáról is. Ezzel kapcsolatban enged nekünk betekintést a járvány alatti bezártság élményeibe és, hogy ezt színészként hogyan élte meg. Kérdésként merült fel, hogy a színész lelke, miként birkózik meg a szerepekkel és mennyire lehet erről tudatosan gondolkozni, vagy saját magunk is tabuként kezeljük-e?

2023 04. 14. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – A színpad ugyanaz a színésznek és zenésznek egyaránt

A Nézőtéri Súgó legújabb epizódjában Tollas Gábor színésszel és Apostolache Kiss Zénó zeneszerzővel beszélgettünk színházunk színészzenekaráról, a Tompa Pilvaxer Bandről.

A közös zenélés régi álom megvalósulása, ami a pandémiától kezdve sok kihívással járt, de Zénó, a színészek és a vezetőség együttes munkájának gyümölcseként már második koncertjüket adták a minap. Megannyi költő megzenésített verse mellett, most a színészek saját fiókjaikban is kutatnak és lehet, hogy a jövőben saját dalszövegek és versek is repertoárra kerülnek.

Technikai okok miatt az e heti műsort videó nélkül közöljük.

2023 03. 31. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – A pillanat művészetéből nem hiányolod a 30 évvel ezelőttit

A Nézőtéri Súgó hetedik műsorának vendége Lőrincz Ágnes színésznő, A tavasz ébredése előadásunk Wendlája.

A romániai színházkultúra 1960 óta rengeteget változott, ennek első kézből lehetett tanúja Lőrincz Ágnes. Milyen volt az opera az erdélyi magyar drámaírás hajnalán? Mikor ismeri el a közönség az újonc szubrettet? Karrierje során művészeti igazgatóként is kipróbálta magát és 40 éves színházi karrierje után is még talál, tanul új dolgokat. A művésznővel A tavasz ébredése szerepének kapcsán beszélgettünk.

2023 03. 24. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – 1200 óta nem változott semmi!

A Nézőtéri Súgó e heti vendégei Keresztes Attila rendező és Szabó Réka dramaturg, akik színházunk legújabb bemutatójának, a János király alkalmából vendégeskednek műsorunkban.

Az új premier remek lehetőséget adott arra, hogy színházunk volt művészeti vezetőjével és a mellette dolgozó dramaturggal betekintsünk e két hivatás hátterébe. Hogyan is változtak ezek a pozíciók az elmúlt 20 évben és milyen szakmai, illetve emberi kvalitásokat igényelnek? Kiből lesz a művészeti igazgató és mit csinál egy teatrológus? Emellett persze beszélünk arról, miért is aktuális Dürrenmatt politikai drámája, hogyan határozzák meg életünket a hatalmi rendszerek. A nézőknek most talán arra van szüksége, hogy úgy érezzék, ennek ők az áldozatai. Azt hisszük változott bármi is az 1200-as évek óta? Kevesebbet, mint gondolnánk.

2023 03. 17. 00:00

NÉZŐTÉRI SÚGÓ – Underground romantika és zenefétis

Színházunk Nézőtéri Súgó című műsorának ötödik adásában két fiatal alkotóval, Bélai Marcellel és Kiliti Krisztiánnal beszélgetünk.

Feltérképezzük a frissen végzett színházcsinálók lehetőségeit Erdélyben és Magyarországon, utánajárunk, hogy milyen kihívásokkal és különlegességekkel jár a klasszikus és romantikus szövegek újra,- és feldolgozása. Illetve, persze viccből, de igyekszünk megtalálni, a kolozsvári és marosvásárhelyi művészeti egyetem rivalizálásának csomóját. Petőfi lelke és forradalmi hangulat lett úrrá ezen a héten színházunkon. Az apostol című előadásunk két alkotója vezet be minket az előkészületekbe és elmondják, miért is kell küzdenie a nézőknek ebben a sétáló színház kínálta új formában.