Teatrul

Teatrul Național Târgu-Mureș este un teatru național unic în România prin cele două trupe de diferite limbi din componența sa: cea de limba română fiind Compania Liviu Rebreanu, iar cea maghiară Compania Tompa Miklós. Aceasta din urmă și-a luat numele în 1997 la propunerea directorului artistic de atunci, Béres András în cinstea directorului fondator, regizorul Tompa Miklós. 

După numeroase schimbări și crize de director din august 2011 teatrul și-a început reconstrucția artistică cu conducerea lui Gáspárik Attila, care în 2012 l-a numit director artistic în fruntea Companiei Tompa Miklós pe regizorul Keresztes Attila.

Cu aproximativ 40 de mii de spectatori pe an Compania Tompa Miklós a Teatrului Național Târgu-Mureș a devenit unul dintre cele mai vizitate teatre maghiare din România. În ultimii ani teatrul traversează o perioadă de excepție, a devenit un atelier de creație semnificativ, care realizează spectacole care provoacă audiența și marchează mediul socio-politic înconjurător. În acest moment este Unul dintre cele mai cunoscute și cele mai improtante instituții de spectacole din România, se nasc producții valoroase din colaborarea dintre trupă și creatorii teatrali de seamă invitați din diferite tări.

Pentru Teatrul Național din Târgu-Mureș este foarte important reînnoirea permanentă, să fie la curent cu tendințele teatrale cele mai actuale. În acest scop teatrul oferă posibilate de lansare nu numai proaspeților absolvenți dar și studenților și masteranzilor universității de profil din oraș prin invitarea lor la diferite colaborări.

Spațiile de joc ale teatrului sunt folosite conform profilului artistic. În Sala Mare, cu o capacitate de aproape 600 de spectatori, sunt prezentate mai ales spectacole mai clasice cu o distribuție mare. Cele două săli mai mici sunt folosite și în tendința acordării unei atenții deosebite noilor generații de creatori: Sala Mică este un spațiu mai mic de Tip studio cu practicabile mobile pentru public, care, alături de Sala Parking este folosită mai ales la realizarea unor producții experimentale, cu distribuție mai restrânsă, precum și realizarea experimentelor teatrale ale creatorilor tineri la început de carieră.